Publicatie Stad Wageningen

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 11:22

Woensdag 5-4-2023

Wij staan in de Stad Wageningen met dat wij een subsidie hebben gekregen voor de trainingen voor de verloren Burgerhulpverleners.

 

Daarnaast hebben wij ook een subsidie gekregen vanaf 2024 voor de inwoners in Wageningen die onder het Minima vallen.

Voorwaarde hieraan is wel een verplichte aanmelding bij HartslagNU!


Hieronder het persbericht en de mogelijkheid om kenbaar te maken dat u een training zou willen volgen of kijk in onze agenda om direct een training te boeken.

 https://www.stadwageningen.nl/lokaal/overig/917088/subsidie-stichting-aed

 

WAGENINGEN 

De Stichting AED Wageningen heeft van de gemeente een subsidie van 7.950 euro ontvangen. Hiermee kan de Stichting gratis herhalingscursussen aanbieden. Dat is hard nodig, want de afgelopen jaren zijn veel vrijwilligers afgehaakt.

 

Wageningen heeft 48 AED’s. Daarmee kunnen mensen met een hartstilstand gereanimeerd worden. De AED’s moeten echter wel bediend worden door mensen die hiervoor een training gevolgd hebben. Zogenaamde burgerhulpverleners. De Stichting AED Wageningen verzorgt die trainingen en cursussen. Maar door Corona was dat lange tijd niet mogelijk. Daarom is voor veel burgerhulpverleners het certificaat verlopen. Er zijn nog 262 gecertificeerde burgerhulpverleners in Wageningen. 248 vrijwilligers moeten een nieuwe training of herhalingscursus volgen. Maar om diverse redenen doen zij dat niet.

 

Volgens Sander Voogsgeerd van de Stichting heeft dat voor een flink deel met de kosten te maken. “Een herhalingscursus kost 30 euro. Maar als je die twee jaar niet gedaan hebt, moet je een nieuwe training volgen. Die kost 49,50 euro. Voor veel mensen is dat toch een flink bedrag. Met de subsidie kunnen we de cursussen gratis aanbieden en hopen daarmee mensen over de streep te trekken om toch weer officieel burgerhulpverlener te worden.” Met voldoende burgerhulpverleners wordt Wageningen weer ‘hartveilig’. Voogsgeerd legt uit wat dat inhoudt. “Met een goede dekking van AED’s en genoeg hulpverleners kun je razendsnel helpen als iemand gereanimeerd moet worden. Je bent er dan eerder bij dan de professionele hulpverleners. En dat is belangrijk, want bij een hartstilstand is elke seconde van belang.”

 

Om helemaal hartveilig te worden, heeft Wageningen 800 burgerhulpverleners nodig. Voor de komende jaren krijgt de Stichting AED nog eens 2.000 euro subsidie van de gemeente. “Die is bedoeld om de trainingen gratis aan te bieden aan mensen met een minimum inkomen”, legt Voogsgeerd uit. “Die willen zich best aanmelden, maar vinden de kosten te hoog.”De Stichting is daarnaast bezig om nieuwe vrijwilligers te werven. “Iedereen die geïnteresseerd is, kan contact met ons opnemen.”

www.aedwageningen.nlReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.