Opening AED Arboretum

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 19:00

Het Arboretum nu ook Hart-veilig.

Een paar weken geleden werden Radboud van Hal en zijn zoon Floris tijdens het avondeten opgeroepen voor een reanimatie door de 112-centrale. Een Wageninger had een hartstilstand en kon worden gered via een AED. Dit was voor Radboud de directe aanleiding om ook een AED in zijn eigen wijk de Sahara te regelen. Samen met buurtgenoten Mirjam de Jong en Aafje Sierksma zetten zij een crowdfunding actie via stichting AED Wageningen op.

 

Buren helpen elkaar bij hartaanval

Radboud: “Op 30 april spraken we elkaar, op 3 mei hebben we een flyer gemaakt. Op 4 en 5 mei hebben we bij 130 buurtgenoten aangebeld en bij 200 adressen een flyer bezorgd. Het enthousiasme in de buurt was groot. Binnen enkele dagen hadden we al genoeg donaties ontvangen voor de AED en een week later bleek dat we genoeg geld hadden opgehaald voor twee AED’s!”.

Ook de Peugeot-garage aan de Diedenweg wilde direct een bijdrage leveren, Kristo van Amerongen, manager van de Peugeot garage: “Al jaren is Auto Versteeg Buurman onderdeel van deze buurt. Wij hebben een uitstekende relatie kunnen opbouwen met onze buurtbewoners. Een goede buur is beter dan een verre vriend! Omdat wij een veilige omgeving voor ons personeel, maar zeker ook voor onze buurtbewoners belangrijk vinden, hechten wij veel waarde aan de juiste voorzieningen. Toen gevraagd werd of Auto Versteeg Buurman het initiatief voor de plaatsing van een AED wilde ondersteunen, hoefden wij daar niet lang over na te denken.”

De eerste AED is op 26 mei geplaatst op de hoek van de Diedenweg en Englaan. De tweede AED is geplaatst op het koetshuis van het Arboretum. Deze is op 27 juni geopend door Wethouder Maud Hulshof.

30 buurtbewoners van de Sahara volgden een reanimatie-cursus. Radboud: “In deze corona-tijd verbindt deze actie ook onze buurt maar laten we hopen dat we de AED’s nooit hoeven te gebruiken!”

 

Ook een AED in jouw buurt? Neem contact op met Stichting AED Wageningen en organiseer samen een actie.

Hieronder kunt u het nieuwsfragment horen van ©RTV Rijnstreek.

Interview met Radboud van Hal(initiatiefnemer) , Wethouder Maud Hulshof ( Gemeente Wageningen) , Angelique van Helvoort (Arboretum)

 

Klik hier om naar de videoreportage te gaan van RTV Rijnstreek.